Hallo daar!

Ik ben Lieke, SPORTPSYCHOLOOG VSPN ® bij Focus Sportpsychologie.

 

Een heel aantal jaar heb ik op nationaal niveau geroeid. En dat vond ik prachtig. Hoe mooi is het als je in je sport zó alles uit jezelf kan halen en je lichaam je zo ver kan brengen?! Ik heb er oprecht ontzettend van genoten. 

 

En toch zat mij ook iets dwars. Want, laten we eerlijk zijn, de ene roeier is de andere niet. Soms had ik enorm fysiek getalenteerde (lees; ontzettend sterke en grote) tegenstanders die écht niet harder gingen dan ik. En soms waren er van die kleine, fysiek minder sterke roeiers die er gewoon met de winst vandoor gingen omdat ze hun zinnen daarop hadden gezet. Bijvoorbeeld mijn teamgenootje, die met haar 62 kilo toch maar mooi het hele zware skiffveld aanveegde en gewoon won. Zij kon dat gewoon. En niet omdat ze sterker was dan haar tegenstanders (die allemaal zeker 10 kilo meer wogen), maar écht omdat ze die mentale kracht had.

 

Het liet mij in ieder geval zien dat het echt niet allemaal om het fysieke stuk ging, maar ook om de mindset die iemand heeft. En dat vond ik zo interessant, dat ik me daar verder in ben gaan verdiepen. En daar ben ik nog iedere dag blij mee!

 

Ik gun jou dat jij gaat snappen hoe je gedachten en gevoelens werken, zodat je er beter mee om kan gaan en zo alles uit jezelf kan halen.

In mijn praktijk Focus Sportpsychologie zit al mijn kennis en liefde voor de sport en ook voor dat gekke & mooie brein van ons.

 

We kunnen zo veel meer dan we denken, als we ons brein goed weten in te zetten!

Wie ben ik om je dit allemaal te vertellen?

Alles wat ik met je deel is gebaseerd op:

 

- Mijn jarenlange ervaring als geaccrediteerd SPORTPSYCHOLOOG VSPN® en een universitaire Post Master opleiding daarin. 

 

-Mijn ervaring met vraagstukken van cliënten die ik de afgelopen 10+ jaar heb begeleid en veel voorkomende onderwerpen van gesprek

- Mijn achtergrond als Master in de Bewegingswetenschappen (Vrij Universiteit Amsterdam).

 

- Kennis dankzij opleidingen en nascholingen op gebied van o.a. sportpsychologie, ACT (Acceptance & Commitment Therapy) en MI (Motivational Interviewing).

 

- Persoonlijke ervaring met sporten op nationaal niveau.

 

En dit ben ik ook...

Ja, ik houd zelf ook van sporten. Vooral van nieuwe sporten ontdekken. Zo ben ik na mijn roeiavonturen ook gaan wielrennen, schaatsen, dansen, boulderen, klimmen, hardlopen, crosfitten en HITT-en etc.

Samen met mijn vriend ga ik ook graag op fiets- of hikevakantie. Ik houd van die vrijheid. Hop, tent, matje, eten, alles in je (fiets)tas, in de natuur en erop uit! 

Ik woon in Denemarken. Gewoon omdat ik graag nog eens een tijd in het buitenland wilde wonen en deze uitdaging voorbij kwam. Eén van de redenen dat ik graag online werk, maar zeker niet de enige. Ik vind het vooral fijn om flexibel te kunnen zijn en mijn tijd in te kunnen delen zoals ik dat wil en zoals het voor mij (en voor jou natuurlijk) past. En ik vind het heerlijk om Denemarken rustig te mogen ontdekken! We maken regelmatig een uitstapje en ik ben hard bezig om een beetje Deens te leren. 

Ik houd van (Deens) design en vind het heerlijk om in huis te rommelen. En sinds kort heb ik ook de naaimachine ontdekt en probeer ik creatief te zijn (wat nu nog erg buiten mijn comfortzone voelt!). En ja, zoals je ziet, ik ben een pannenkoekenmonster (heerlijk!) en een enorme theeleut (liters per dag). 

 

Mijn werkwijze

Ik hoop dat jouw afspraken met mij een plek kunnen zijn waar alles mag zijn. Gekke, lelijke of rare gedachten en gevoelens mogen er zijn bij mij, zonder oordeel. Je mag ze me allemaal in vertrouwen laten zien, niets is te gek. Ik wil graag samen werken met jou, ik sta naast je en neem samen met jou de stappen die je te maken hebt. We zoeken het samen uit. Zodat jij kan gaan vlammen. 

Ik werk inhoudelijk vanuit een basis met Acceptance & Commitment Therapy (ACT), een wetenschappelijk ondersteunde aanpak. Hierbij werk ik toe naar sporters die op een flexibele manier om kunnen gaan met obstakels die ze tegenkomen op weg naar het bereiken van hun doel. Mijn doel is daarbij dat mijn cliënten kunnen blijven investeren in datgene wat zij in hun sport écht belangrijk en waardevol vinden. Daarmee ondersteun ik sporters om alles uit zichzelf te kunnen halen. Mijn manier van werken zit vol met oefeningen (we gaan niet alleen praten maar ook echt DOEN) en geeft lucht door anders te kijken naar je eigen gedachten en gevoel rondom prestaties en training. 

We kijken samen echt naar jou als individu. En ik stem af op wat jij nodig hebt. Want jouw mentale training moet bij JOU passen, en bij niemand anders.

Altijd gebruik ik interactieve werkvormen en is mijn begeleiding gericht op het laten ervaren. Ik ben ervan overtuigd dat via de ervaring verschillende onderwerpen beter beklijven. Zo leg ik een basis voor iedereen om op door te pakken in trainingen en wedstrijden.

Ik kan er niet voor zorgen dat jij nooit meer moeilijke momenten krijgt (was dat maar zo). Maar ik wil wél samen met jou gaan ontdekken hoe jij om kan gaan met moeilijke momenten, op zo'n manier dat je tóch doet wat voor jouzelf belangrijk is. Daarvoor is het belangrijk dat je je eigen brein beter leert kennen en krijg je van mij praktische tips die je voor, tijdens en na trainingen en wedstrijden in kan zetten. 

Ik werk online. Zo ben ik (en jij dus ook) een stuk flexibeler. Je hebt geen reistijd. Fijn, in je toch al zo drukke (sport)leven. En je kan een afspraak inplannen waar je ook bent. Op hoogtestage, in een trainingsweek of als je in het buitenland woont. Geen probleem! 

 

Wat anderen zeggen over mij

- Toegewijd en actiegericht

- Respectvol, zonder oordeel over anderen

- Rustig, en toch heel enthousiast

- Creatief

- Zorgzaam

 

Sporters aan het woord:

 

"Ik heb het heel fijn gevonden dat ik over alles kon praten wat er op dat moment aan de gang was." - Laura de Witt

 

"De afgelopen jaren werken met Focus Sportpsychologie waren echt top. De verschillende trajecten met de ploegen verlopen vloeiend, zijn vrij voor input van de roeiers zelf, en staan vooral in het teken van het helpen van de sporters. De roeiers voelen zich hier echt door geholpen, vooral het ploeg gevoel en de dynamiek onderling is enorm versterkt door de sessies." - E.S.R. Thêta

 

"De sessies die ik bij Lieke heb gehad, hebben mij geholpen om door middel van allerlei praktische oefeningen, mijn eigen gedachten soms wat minder serieus te nemen."- Yumiko van Diest

 

"De werkwijze van Focus Sportpsychologie was prettig en daar zat een mooie opbouw in."- Korfbalvereniging Oranje Wit

 

"Zelf vaak boeken gelezen en strategieën geprobeerd maar met een professional zitten is toch een hele andere ervaring.[...] En toen ik richting het einde van het traject volledig van onderwerp wilde veranderen was daar ook nog ruimte voor. Kortom, een prettige, nuttige en fijne samenwerking!"- Menno

 

"Wij zijn als RTC de samenwerking met Focus Sportpsychologie aangegaan omdat zij op het niveau van de sporters werken, zodat ze het allemaal begrijpen." - Regionaal Talent Centrum Weert, Handboogschieten

 

"Ik vond de samenwerking met Lieke prettig en heb veel geleerd tijdens de sessies." - Oscar